top of page
Signing a Contract

הסדרת הגיל השלישי - יפוי כוח מתמשך

 

רגע לפני שמגיעים לגיל השלישי, או בסיפו, זה הזמן לקחת אחריות לתכנן את העתיד באופן שיבטיח שקט נפשי לנו וליקירינו. עריכת צוואה, ייפוי כוח מתמשך ולמי שרלוונטי גם הסכם ממון ומסמך הבעת רצון, כמו הסכמים רלוונטיים אחרים מאפשרים לנו לשלוט בגורלנו, לוודא שהרצונות שלנו ימומשו ולמנוע מחלוקות מיותרות בתוך המשפחה.


כשדברים מוסדרים מראש, ניתן למנוע חוסר ודאות ולוודא שההחלטות החשובות ביותר מתקבלות על ידינו ולא בידי אחרים. זהו צעד שמעניק ביטחון, כבוד ושלווה – גם לנו וגם לאהובינו.
 

יפוי כוח מתמשך

       יפוי כוח מתמשך

 

יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, שנועד להחליף את מוסד האפוטרופסות.
הוא מעניק לאדם את הזכות המשמעותית לבחור מי ינהל את ענייניו, הרפואיים והכלכליים, כאשר הוא עצמו לא יוכל לעשות כן.


כל אדם שהוא כשיר יכול לערוך יפוי כוח מתמשך בעזרת עורך דין המוסמך לכך (בשונה מרוב הפרוצדורות המשפטיות כגון צווואה, יפוי כח מתמשך יכול להערך רק על ידי עורך דין מוסמך)

 

יפוי הכוח המתמשך מקיף הן את התחום הכלכלי והן את התחום הרפואי. עורך יפוי הכוח המתמשך, הממנה, יכול לבחור מיופה כוח אחד או יותר אשר יפעלו בשמו בעת שלא יוכל לנהל עוד את ענייניו.

ביפוי הכוח המתמשך ניתן לתת הוראות כלליות ומיוחדות למיופי הכוח, הן באשר להתנהלות הכלכלית, הן באשר להתנהלות הרפואית והן באשר לנושאים נוספים. ניתן לתת בידי מיופה/י הכוח את שיקול הדעת באופן רחב יחסית, וניתן לצמצמו.

כניסת יפוי הכוח המתמשך לתוקף

       כניסת יפוי הכוח המתמשך לתוקף

 

מנגנון כניסת יפוי הכוח המתמשך לתוקף קובע כברירת המחדל שיפוי הכוח יכנס לתוקפו כאשר רופא (משפחה, פסיכוגריאטר, פסיכיאטר ועוד ) יקבע בחוות דעתו כי הממנה אינו יכול עוד לנהל את ענייניו.
הממנה יכול לעבות את מנגנון כניסת יפוי הכוח לתוקף בדרישות נוספות.

Image by Scott Graham
תפקיד מיופה הכוח

       תפקיד מיופה הכוח

מיופה הכוח המתמשך, שחותם גם הוא על יפוי הכח המתמשך כראיה להסכמתו לתפקיד, ינהל את ענייני הממנה, אם על פי הוראותיו המיוחדות ואם על פי שיקול דעת ככל שזה הוענק לו.


ביפוי כוח מתמשך אין חובת דווח לאפוטרופוס אלא אם הממנה בחר לייצר חובה שכזו (גורם מיודע) ועל כן, ככלל, המנגנון פשוט יותר למיופים.

שאלות שיש לתת עליהן את הדעת בבחירת מיופה הכוח:

  • במי נבחר כמיופה כח? 

  • האם יהיה מיופה כוח אחד או יותר? 

  • מי יהיה המיופה החליפי? 

  • מה נעשה במקרה של מחלוקת בין מיופים? 

  • האם נבחר בגורם מיודע? מה זה גורם מיודע?

היחס בין יפוי כוח מתמשך לצוואה

       היחס בין יפוי כוח מתמשך לצוואה

 

יפוי הכוח המתמשך חל בתקופה שמאז הגדרת הממנה, כמי שאינו מסוגל לנהל את ענייניו ועד להגיעו למצב המוגדר החולה הנוטה למות או עד מותו אם לא הוגדר כחולה הנוטה למות.
החלק הכלכלי ממשיך לחול עוד תשעים יום מיום הפטירה, על מנת לאפשר למיופים לנהל את החשבונות השוטפים עד לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה. אולם מיום הפטירה חל צו הירושה או צו קיום הצוואה על העזבון ורק על פיו יחולק.

חשוב לזכור!

  • יפוי הכוח המתמשך חל כל עוד הממנה בחיים. 

  • מעת פטירתו חלים דיני הירושה.

מעוניינים ביפוי כוח מתמשך? 

 

אני פה בשבילכם כדי להתלבט, לחשוב איך הכי כדאי להסדיר את יפוי הכוח המתמשך ולהסיר דאגה מלבכם לשנים הבאות. דברו איתי.   

bottom of page